Αυτό είναι το κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγείται στον Τραμπ -«Ισως ο μοναδικός ασθενής στον πλανήτη που λαμβάνει αυτό τον συνδυασμό» | ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κάλεσε τα εκατομμύρια των οπαδών του να μην φοβούνται τον κορωνοϊό, ξεχνά όμως, όπως φαίνεται, ότι η θεραπεία που λαμβάνει δεν είναι διαθέσιμη για το ευρύ κοινό.

«Νοιώθω καλύτερα απ’ ότι πριν από 20 χρόνια (…) Μην αφήσετε τον κορωνοϊό να σας πάρει τη ζωή», ανέφερε στο μήνυμά του μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι ο μέσος Αμερικανός που νοσεί από την Covid-19 δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα και τη θεραπεία που ο ίδιος λαμβάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προτού καν εισαχθεί ο Τραμπ στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed του Μέριλαντ του είχε χορηγηθεί μια δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων, που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και το οποίο έχει δώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 275 ασθενείς. Όμως η θεραπεία αυτή δεν έχει λάβει ακόμη έκτακτη έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και διατέθηκε στον Τραμπ κατόπιν αιτήματος των γιατρών του, μόλις μία μέρα αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. «Φυσικά μιλάμε για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (…) Αλλά υπάρχουν και οι σχεδόν 210.000 Αμερικανοί που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες επειδή ήταν τόσο κακή η διαχείριση της πανδημίας. Και σίγουρα δεν είχαν πρόσβαση σε τέτοιους είδους θεραπεία», σχολίασε η δρ Σίμα Γιασμίν.

Η ρεμδεσιβίρη κι η δεξαμεθαζόνη

Πέρα από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων στον Τραμπ χορηγήθηκαν επίσης ρεμδεσιβίρη και το στεροειδές δεξαμεθαζόνη που σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν μόνον ασθενείς με Covid-19 που χρειάζονται οξυγόνο. «Ο Πρόεδρος ίσως είναι ο μοναδικός ασθενής στον πλανήτη που λαμβάνει αυτόν τον συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων», λέει ο δρ Τζόναθαν Ρέινερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μια πενθήμερη θεραπεία με ρεμδεσιβίρη μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης σε ορισμένους ασθενείς , αν και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αναιμία και τοξικότητα στο ήπαρ και τους νεφρούς. Χορηγείται ενδοφλεβίως, άρα οι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν συνήθως στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί του Τραμπ τον άφησαν να ολοκληρώσει τη θεραπεία στον Λευκό Οίκο, που διαθέτει και ειδική ιατρική μονάδα και όπου ο Πρόεδρος θα περιστοιχίζεται από έμπειρο ιατρικό προσωπικό.

Η δεξαμεθαζόνη, που ενέταξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  στο πρωτόκολλο αγωγής των ασθενών της Covid-19 είναι ένα φθηνό, ευρείας χρήσης στεροειδές, που χρησιμοποιείται από το 1960 ως αντιφλεγμονώδες σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, και έχει μειώσει κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών της Covid-19. Ωστόσο, επειδή έχει και κατασταλτική δράση στο ανοσοποιητικό, γενικώς δεν συνίσταται η χορήγησή του σε ασθενείς της Covid-19 παρά μόνον όταν η κατάστασή τους είναι σοβαρή. «Γνωρίζουμε ότι η δεξαμεθαζόνη μειώνει τον κίνδυνο θνητότητας (…), αλλά για να αντιληφθούμε το διακύβευμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς στις κλινικές δοκιμές που την έλαβαν εξακολούθησαν να έχουν ένα ποσοστό κινδύνου 23% σε διάστημα ενός μηνός. Άρα σχεδόν ένας στους τέσσερις που έλαβαν δεξαμεθαζόνη πέθαναν πριν περάσει ένας μήνας. Ως εκ τούτου, το μόνο συμπέρασμα που βγάζει κανείς από αυτή την τριπλή θεραπεία, είναι ότι οι γιατροί του Τραμπ θεωρούν ότι αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο», είπε ο δρ Ρέινερ.

Ο γιατρός του Τραμπ είπε ότι ο ασθενής του έδειχνε αρκετά καλά χθες το βράδυ για να φύγει από το στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά παραδέχθηκε ότι ανησυχεί  μήπως ξανακυλήσει ο Πρόεδρος. «Γι’ αυτό και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι και σε επιφυλακή, επειδή βρισκόμαστε τρόπον τινά σε αχαρτογράφητη περιοχή όσον αφορά έναν ασθενή που έλαβε αυτές τις θεραπείες σε τόσο πρώιμο στάδιο», είπε ο Σον Κόνλεϊ.Περισσότερα στο: www.iefimerida.gr