Α. Πανταζής: «Να δοθεί παράταση στην τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών» – ΛασίθιΤην παράταση των προθεσμιών ζητάει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα»


Παράταση των προθεσμιών στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ζητά ο κ Αργύρης Πανταζής και η δημοτική του παράταξη «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

«Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε δέκτες αρκετών παραπόνων από πολλούς πολίτες και πολιτικούς μηχανικούς της περιοχής μας σχετικά με την αδυναμία διεκπεραίωσης της υποβολής δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε διάφορα κτίσματα.

Με δεδομένο ότι έως σήμερα και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κωστή Χατζηδάκη και την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μη ύπαρξη παράτασης, παραμένουν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου και χωρίς την δική τους υπαιτιότητα, μεγάλος αριθμός   δημοτών της Ιεράπετρας και πολίτων ανά την επικράτεια.  Από την άλλη πλευρά οι μηχανικοί, έχοντες το  δικαίωμα  χρήσης του πληροφοριακού συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων, αδυνατούν να προχωρήσουν σε κατάθεση δηλώσεων τακτοποίησης,  διότι το σύστημα υποβολής εδώ και  δέκα μέρες έχει καταρρεύσει», αναφέρει ο κ Αργύρης Πανταζής.

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται και στη περίπτωση  ακινήτων που πρέπει να μεταβιβαστούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις  και φέρουν αυθαίρετη κατασκευή στο εμβαδόν τους, καθώς όπως ισχύει,  κάθε μεταβίβαση ή αγοροπωλησία ακινήτου χωρίς βεβαίωση μη ύπαρξης αυθαιρεσίας δεν μπορεί να  ολοκληρωθεί.

«Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αγροκτήματα που επειδή φέρουν αυθαίρετη  κατασκευή (μικρή αποθήκη, μικρό συσκευαστήριο, περιτοίχιση για την περίφραξη του  αγρού ή τσιμεντένια δεξαμενή νερού) δεν μπορούν να μεταβιβαστούν από τον ιδιοκτήτη στους κληρονόμους του και είναι αδύνατη η μεταπώληση τους.

Την ίδια στιγμή και στον  κλάδο του τουρισμού θα διπλασιαστεί το κόστος τακτοποίησης των αυθαιρεσιών, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα ξενοδοχεία που λειτουργούν ήδη   και στα τουριστικά καταλύματα και  τους ξενώνες ύπνου, που πιθανόν να  έχουν αυθαιρεσίες και πρέπει να νομιμοποιηθούν.

Ιδιαίτερα εκείνων των αυθαιρεσιών κατηγορίας πέντε  που αφορά σε κτίσματα χωρίς άδεια ή μεγάλες  αυθαιρεσίες», προσθέτει ο κ Αργύρης Πανταζής.

Παράλληλα και ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, αναγκαία κρίνεται η  παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων καταχώρησης των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων σε κτίσματα.

«Είναι ένα μέτρο που θα φέρει αρκετά έσοδα στους δήμους και χωρίς την επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες. Σε αυτήν την περίπτωση όπως και τις προηγούμενες ισχύουν όλα τα παραπάνω, με τους δημότες μας να ταλαιπωρούνται από την αδύνατη σε πολλές των περιπτώσεων υποβολή δήλωσης καταχώρησης στην πλατφόρμα  των επιπλέον τετραγωνικών στα κτίσματα τους.

Η δημοτική παράταξη ‘’Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’ έχοντας αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπιες και την αλματώδη αύξηση του κόστους νομιμοποίησης που θα επιβληθεί, με δεδομένο ότι έως σήμερα δεν υπάρχει πρόθεση  παράτασης των προθεσμιών που λήγουν στις 30/09/2020 προτείνει:

Την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.         

Την συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ ΤΑΚ), τον  υπό σύσταση σύλλογο μηχανικών Ιεράπετρας, την τεχνική και οικονομική  υπηρεσία του δήμου Ιεράπετρας και όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου, τεκμηριωμένα να ζητηθεί η παράταση των προθεσμιών στους νομούς 4495 και 4178 τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Μένουμε κοντά στους δημότες μας, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε  το μέλλον του τόπου μας», καταλήγει ο κ Αργύρης Πανταζής επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

(Φωτογραφία αρχείου)Περισσότερα στο: www.neakriti.gr