Εθνική Ελλάδος: Έχει ποιότητα, θέλει περισσότερη συνοχή! (Video+Photos)

Εθνική Ελλάδος: Τι έδειξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κόντρα στην Ονδούρα και τι περιμένουμε κόντρα στη Γεωργία!

Είναι σαφές πως το αγωνιστικό πρόσωπο και η φιλοσοφία που είχε η Εθνική ομάδα στην Ισπανία, προήλθαν λόγω των ειδικών συνθηκών της συγκεκριμένης αναμέτρησης. Δε θα παίζει τόσο αμυντικά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και φυσικά δε θα έχουν τις ίδιες απαιτήσεις οι επόμενες αναμετρήσεις. Δίχως αυτό να σημαίνει πως θα είναι κι εύκολες.

Η Ελλάδα απέναντι στην Ονδούρα, ουσιαστικά φανέρωσε ένα μέρος των δυνατοτήτων της που θα εμφανίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας της σε αυτή την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ειδικά μια και μιλάμε για αυτή την εποχή, στο παιχνίδι με τους Γεωργιανούς που ακολουθεί. Οι οποίοι μόνο… εύκολη υπόθεση δεν είναι ως αντίπαλος!

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ… ΦΩΝΑΖΕΙ!

Σε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού και ειδικά στο πρώτο μέρος, πριν αρχίσουν οι πολλές αλλαγές, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φανέρωσε ένα στοιχείο που τη χαρακτηρίζει: Η μεσοεπιθετική ποιότητα. Η «γαλανόλευκη» διαθέτει παίκτες που μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά, να κάνουν ατομικές ενέργειες και να απειλήσουν εντός ή εκτός περιοχής. Παίκτες όπως ο Φορτούνης, ο Τζόλης, ο Μασούρας, ο Μάνταλος, ή και αυτοί που δεν αγωνίστηκαν όπως ο Μπακασέτας για παράδειγμα, έχουν αυτές τις ικανότητες.

Γι’ αυτό και είδαμε συνδυασμούς που έφεραν το γκολ κοντά που θα μπορούσε να επιτευχθεί με εύκολο τρόπο, ακόμη κι αν χάθηκε τελικά. Άλλωστε και τα δύο τέρματα της Εθνικής, προήλθαν από ασίστ μεσοεπιθετικών (στο πρώτο του Φορτούνη στο δεύτερο του Μασούρα).

ΒΡΙΣΚΕΙ ΦΟΡ

Ειδικά στα παιχνίδια του Nations League, υπήρξε έντονη κριτική για την έλλειψη αξιόπιστων φορ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Κι όντως υπήρχε πρόβλημα σε αυτή τη θέση. Πλέον, το θέμα στο «9» μοιάζει να λύνεται. Όχι απλά επειδή πέτυχε δύο γκολ ο Παυλίδης. Αλλά κυρίως επειδή έχει την τύχη η Εθνική να διαθέτει αρκετούς παίκτες στη θέση αυτή, που είναι σε καλή κατάσταση. Ο Παυλίδης είναι ο ένας, ο Γιακουμάκης είναι ο άλλος, ενώ έρχεται από πίσω κι ο Δουβίκας που κάνει εξαιρετική σεζόν! Και μην ξεχνάμε πως ως φορ μπορεί να παίξει άνετα και ο Τζόλης!

ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Αν θέλουμε να εντοπίσουμε ένα στοιχείο που ήταν κάπως αρνητικό, είναι η αντίδραση της Εθνικής μας στα αμυντικά στημένα. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει το ελαφρυντικό της άμυνας που δεν έχει «δεθεί» με τη μορφή που είχε στο παιχνίδι αυτό, όμως καλό είναι να αναφερθεί κι ας είναι αυστηρό. Η Ονδούρα πίεσε προς το τέλος του παιχνιδιού και κέρδισε πολλά κόρνερ, στα οποία παρουσιάστηκε μεγαλύτερος πανικός απ’ αυτόν που θα έπρεπε. Η μπάλα έμενε «ζωντανή» σε αρκετές τέτοιες φάσεις κι αυτό σαφώς είναι επικίνδυνο.

ΠΙΟ ΣΥΜΠΑΓΗΣ

Παίζοντας πιο επιθετικά σε αυτή την αναμέτρηση, η Εθνική δεν ήταν το ίδιο συμπαγής όπως είναι λογικό. Συγχρόνως, όμως, «έδωσε» ευκαιρίες στην Ονδούρα. Η οποία δεν είναι πολύ ποιοτική μεσοεπιθετικά (για παράδειγμα δεν είναι σε καμία περίπτωση στο επίπεδο της Σουηδίας). Παρ’ όλα αυτά, η Εθνική δεν ήταν τόσο συμπαγής, δεν είχε τη συνοχή που χρειάζεται για να μειώσει τους κινδύνους, ειδικά σε μια αναμέτρηση που είχε η ίδια επιθετική φιλοσοφία.

Σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση δε λειτούργησε σωστά, οι εντάσεις της ομάδας δεν ήταν στο επίπεδο που θα έπρεπε κι έτσι οι φιλοξενούμενοι έφταναν με άνεση στο επιθετικό τους τρίτο.Περισσότερα στο: www.onsports.gr