Ισχυρά δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εμβολίων

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εμβολίων, καθώς, όπως είπε, θα προκύψουν ισχυρά δεδομένα ποσοστών και στοιχεία για τις ομάδες που εμβολιάζονται, ενώ εξέφρασε την ευχή, φέτος οι επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 75%.

Σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, η Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη και ότι «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», τόνισε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά και υγιή παιδιά που είτε στο σπίτι τους υπάρχει μωρό κάτω των 6 μηνών είτε ζουν με κάποιο άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Νωρίτερα, ο Βασίλης Κικίλιας είχε αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει για το 2020 συνολικά 4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια και πρόσθεσε πως σήμερα ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσει ο εμβολιασμός, κατά κύριο λόγο για τις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου, όπως τόνισε «να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας». Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και επανέλαβε την έκκληση για αυστηρή τήρηση από όλους των κανόνων υγιεινής, όπως είναι η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς σημείωσε ότι έχει γίνει όλη η οργάνωση ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στα φαρμακεία όπως άλλες χρονιές, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες, πριν κάνουν το εμβόλιο, να επισκέπτονται τον γιατρό τους. Επανέλαβε ακόμη ότι δεν απαιτείται τεστ covid-19 πριν τον εμβολιασμό για τη γρίπη.  

Περισσότερα στο: www.efsyn.gr