Καμένα Βούρλα: «Κάτοικοι εμπόδισαν το φορτηγό με το φαγητό για τα ανήλικα προσφυγόπουλα»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαμαρτυρήθηκε ανοικτά για τη στάση ορισμένων κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, οι οποίοι αντιδρούν στη φιλοξενία μερικών δεκάδων, ανήλικων προσφυγόπουλων σε ξενοδοχείο της περιοχής.

 

Όπως υποστήριξε ο κ. Μηταράκης, στα Καμμένα Βούρλα μεταφέρθηκαν προσωρινά 39 παιδιά και ορισμένοι κάτοικοι εμπόδισαν το φορτηγό με το φαγητό να πλησιάσει, όπως και το φορτηγό με κουβέρτες και άλλα είδη για την διαβίωσή τους. 

 

Κατά τον αρμόδιο υπουργό, πριν τη φωτιά στην Μόρια υπήρχαν περίπου 750 παιδιά στα νησιά του Αιγαίου, αλλά μετά την καταστροφή 406 μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της βορείου Ελλάδας και ακόμα 250 σε ξενοδοχεία που δηλώθηκαν ως διαθέσιμα στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τους ιδιοκτήτες τους. 

 

Άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη δηλώσει πως θα δεχτούν ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα και για τον λόγο αυτό έγινε σε όλα τα προσφυγόπουλα τεστ κορωνοϊού, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προεργασίες για το ταξίδι τους – π.χ έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και συνεντεύξεις από τα αρμόδια κλιμάκια των άλλων χωρών. 

 

«Στα Καμμένα Βούρλα υπήρξε ένας αιφνιδιασμός, δεν ειδοποιήσαμε επειδή ήταν πολύ λίγα τα παιδιά», πρόσθεσε ο υπουργός, αναλαμβάνοντας για αυτό την ευθύνη. Επαναλαμβάνοντας ότι τα παιδιά θα μείνουν μόλις λίγες εβδομάδες εκεί, σχολίασε πως σε καμία άλλη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδα δεν παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα. 

 

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Open, ο δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννης Συκιώτης, επιχείρησε να διαψεύσει τον υπουργό, υποστηρίζοντας πως οι κάτοικοί βρίσκονταν σε απόσταση 20 μέτρων από το ξενοδοχείο και δέχτηκαν «απρόκλητη επίθεση», όπως ισχυρίστηκε, από φιλοξενούμενους.  

 

Σε αυτό ο Νότης Μηταράκης παρατήρησε πως οι δεκάδες κάτοικοι είχαν μαζευτεί τη νύχτα, έξω από το ξενοδοχείο με τα παιδιά και εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για τα όσα συμβαίνουν «μόνο στα Καμένα Βούρλα».  Σε δελτίο τύπου, ο Δήμος είχε ανακοινώσει στις 23 Σεπτεμβρίου πως αναστέλλει την λειτουργία των σχολικών μονάδων των Καμένων Βούρλων όλων των βαθμίδων, ζητώντας την «άμεση απομάκρυνση των μεταναστών και προσφύγων από τον αστικό ιστό της πόλης των Καμένων Βούρλων»

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 90% και από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν εισέλθει μερικές δεκάδες ατόμων ενώ πέρυσι η Ελλάδα είχε καταγράψει 10.600 υποδοχές. 

 

 

 

 

 

 Περισσότερα στο: www.lifo.gr