Κορωνοϊός -Λαζανάς: Δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα -Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους | ΕΛΛΑΔΑ

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού απηύθυνε για ακόμη μία φορά ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού που μπορούν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς εξήγησε ότι οι συναυλίες, ο συνωστισμός σε πλατείες, καφενεία και οι λαθραίες συγκεντρώσεις δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης. Διερωτήθηκε πώς τελικά μπορεί να πειστεί ο κόσμος και είπε ότι πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία για τα γηροκομεία, προβληματισμός για την Αττική -Ολα τα στοιχεία

Τόνισε ότι χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Επίσης πρότεινε αύξηση του αριθμού των τεστ σε περιοχές επιβαρυμένες με κατοίκους μη Έλληνες, σε κακές συνθήκες και με πολλά άτομα, όπου είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ίος.

«Όλοι πιστεύω θέλουμε να αφήσουμε τελευταίο το μέτρο του εγκλεισμού», τόνισε ο κ. Λαζανάς και πρόσθεσε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. «Όλοι προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα που ισχύουν τώρα», είπε επίσης.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, συγκεκριμένα στην Αττική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Λαζανά, είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, «10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται».

Προειδοποίησε, δε, ότι έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν θα φύγει εύκολα ο κορωνοϊός και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός αν ο ιός αδρανοποιηθεί μόνος του, όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.Περισσότερα στο: www.iefimerida.gr