Κορωνοϊός: Τα τρία σενάρια εν όψει των προεδρικών εκλογών

Η μόλυνση του Ντόναλντ Τραμπ με κορωνοϊό κυριαρχεί στον σημερινό Τύπο της Γερμανιας, με το περιοδικό Spiegel να παραθέτει τα τρία σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στις ΗΠΑ, εν όψει και των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι επερχόμενες εξελίξεις θα αποτελέσουν καταστροφή για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς. «Ο Τραμπ βρίσκεται ήδη πολύ πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν (…) Η είδηση της μόλυνσής του από κορωνοϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του (…) Mέχρι πρόσφατα ο Τραμπ δήλωνε ότι στην κρίση του κορωνοϊού τα χειρότερα έχουν περάσει».

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση του 74χρονου προέδρου. «Ο Τραμπ αναρρώνει από τον κορωνοϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σχετικά χωρίς προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Παρουσιάζει την γρήγορη ανάρρωση ως απόδειξη της προσωπικής του δύναμης και εμφανίζεται άτρωτος. Κλασικός Τραμπ» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Το τρίτο -και πιο δυσοίωνο- σενάριο προδιαγράφει μια «πολιτική κρίση» στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει ότι αν ο πρόεδρος απουσιάζει επί μακρόν λόγω σοβαρής ασθένειας, ο αντιπρόεδρος -εν προκειμένω ο Mάικ Πενς- θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μόνιμη, σοβαρή ασθένεια του Τραμπ θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε κρίση. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς να το αντιμετωπίσουν πολιτικά (…) Εαν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της ασθένειας του Τραμπ προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα αυτό θα έκαναν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσυ Πελόσι, θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής τώρα που η νίκη για το κόμμα της φαίνεται τόσο κοντά»

Προεδρική ύβρις

Aπό την πλευρά της, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τα εξής:

«Ο πρόεδρος Τραμπ έπεσε θύμα της δικής του ύβρεως. Με το να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρεί αποστάσεις μέσα στα πλήθη, επλήγη ο ίδιος. Ένα μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά: τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές οι ΗΠΑ βιώνουν μια καμπή στον προεκλογικό αγώνα. Μια εκλογική μονομαχία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Handelsblatt:

«Βραχυπρόθεσμα η μόλυνση με κορωνοϊό προκαλεί στον Τραμπ πολιτική αναστάτωση. Μένουν ακόμη τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Και κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή αν η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί (…) Εάν ο πρόεδρος αναρρώσει γρήγορα, χωρίς σοβαρά συμπτώματα, θα μπορούσε ακόμη και να φέρει την ασθένεια υπέρ του. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, ο Μπολσονάρο, μετά την ανάρρωσή του, βγαίνει ενισχυμένος στις δημοσκοπήσεις».

Πηγή: Deutsche WelleΠερισσότερα στο: www.naftemporiki.gr