Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη βάση της Σούδας, στην Κρήτη.
Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.
«Η Ελλάδα επιστέφει δυναμικά στα Βαλκάνια μετά από μία σχεδόν δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα παίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια στα οποία η χώρα επιστρέφει δυναμικά μετά από 10 χρόνια απουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές.
«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η βάση της Σούδας «αναδεικνύεται ως το πλέον στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής».
«Στην Κρήτη δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.
«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.
Δείτε τις δηλώσεις:
«Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».
«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας», συνέχισε.
«Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.
«Η Τουρκία προκαλεί με ακραίες ενέργειες και ρητορική. Ερχεται σε αντίδραση με τις αξίες του δυτικού κόσμου. Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις που είναι ευθυγραμμισμένες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», συνέχισε.
«Λέμε όχι στις μονομερείς ενέργειες».
«Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πομπέο: Ιστορικές συνεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων Τραμπ – Μητσοτάκη
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την φιλοξενία του επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους».
Ο κ. Πομπέο ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams:
«Εχουμε μία πολύ στρατιωτική σχέση, βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Εχουμε πολλούς στενούς δεσμούς. Το Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα. Είναι κυριολεκτικά η τέλεια επιλογή, λόγω της στρατηγικής θέσης της βάσης, αλλά και συβολική κίνηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών»
PHOTO 1 / 5
Photo 1/5
Πηγή: US Navy

Photo 2/5
Πηγή: US Navy

Photo 3/5
Πηγή: US Navy

Photo 4/5
Πηγή: US Navy

Photo 5/5
Πηγή: US Navy
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ να συμβάλλουν για μία ειρηνική λύση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
RSS Feed Generator, Create RSS feeds from URL
-
Δε θα φτάσει τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός, η «αποκάλυψη» Χατζηδάκη
-
Αποκάλυψη για Τέμπη: «Ο σταθμός Λάρισας έχει τηλεδιοίκηση, ο σταθμάρχης δεν ήξερε να τη χειριστεί»
-
Γιάννενα: Μαθητής πυροβόλησε με αεροβόλο αστυνομικό, τραυματίζοντάς τον στην πλάτη
-
Τζόκερ: Βρέθηκε ο υπερτυχερός για τα 9 εκατ. ευρώ – Αυτοί είναι οι αριθμοί