Προειδοποίηση Μαγιορκίνη: 10 φορές υψηλότερη η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού από τα τέλη Οκτώβρη | ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιστήμονες στο βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζονται για μια νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, εν όψει του χειμώνα.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό κατά την ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

Όπως σημείωσε η επιδημία εμφανίζει ανοδικές τάσεις στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους διασωληνωμένους αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται στα 460, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 85.

Η
Αττική παρουσιάζει δυσανάλογη αύξηση
κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η δυναμική της επιδημίας του κορωνοϊού είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην περιφέρεια Αττικής. Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν, οι επιστήμονες παρατηρούν πως στην Αττική σημειώνονται καθημερινά περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο
επίκουρος καθηγητής επεσήμανε για μια
ακόμη φορά πως η διάδοση του ιού γίνεται
αργά, αλλά όχι σταθερά καθώς παρατηρούνται
διακυμάνσης. Όπως σημειώνει ο Γκίκας
Μαγιορκίνης φαίνεται πως το σενάριο
της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων έχει
απομακρυνθεί, όμως δεν βρισκόμαστε
ακόμη στο επίπεδο της ύφεσης της
πανδημίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε όμως και στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο βρίσκει τις χώρες του βορείου ημισφαιρίου μια ανάσα από τον χειμώνα και ενόψει μιας περιόδου αυξημένης μεταδοτικότητας. Όπως είπε ο καθηγητής, όσο πέφτει η θερμοκρασία, αυξάνονται οι κοινωνικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με θέρμανση, συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά πως, υπό αυτές τις συνθήκες, η μετάδοση του ιού είναι ως και 10 φορές πιο υψηλή. Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως κάτι τέτοιο αναμένεται στη χώρα μας από τα τέλη Οκτώβρη.

Οι
αστάθμητοι παράγοντες της μετάδοσης
του κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως δύο παράγοντες παραμένουν αστάθμητοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρώτος αφορά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς και ο δεύτερος στο γεγονός πως η μετάδοση μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Μια τέτοια υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της επιδημίας του κορωνοϊού από τη μια μέρα στην άλλη. Ο καθηγητής επανέλαβε πως πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της επιδημίας και να ακολουθούμε τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του ιού.Περισσότερα στο: www.iefimerida.gr