Σκληρή απάντηση Αθήνας για Βαρώσια: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ (video)

Την άμεση απάντηση της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.  Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την συγκεκριμένη απόφαση της Τουρκίας. Υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και ότι η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νωρίτερα η Κύπρος προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα. 

Σε συναγερμό τέθηκε και η κυπριακή κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση ότι την Πέμπτη θα ανοίξει η παραλία της περίκλειστης Αμμοχώστου, γεγονός που εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς για εποικισμό της πόλης, αλλά και στην προσπάθεια του Ερντογάν να επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα στο ψευδοκράτος.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου καταδίκασε τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος προχωρώντας σε άλλη μια κίνηση τακτικισμού και προκλητικότητας, κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στην Άγκυρα όπου ανακοίνωσαν μαζί το άνοιγμα της παραλίας της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

Η Άγκυρα είχε επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια, κατά παράβαση του ψηφίσματος του 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη. Και σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Με αφορμή την τελετή για την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου υδροδότησης των κατεχομένων, με νερό που έρχεται από την ηπειρωτική Τουρκία, ο Ερντογάν εξήρε τα επιτεύγματα της χώρας του και συνεχάρη τον Τατάρ που στεκόταν δίπλα του για την απόφαση του για τα Βαρώσια. Όμως ο Τατάρ, θα είναι υποψήφιος την Κυριακή για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, και είναι ο ευνοούμενος της Άγκυρας και αντίπαλος του Ακιντζί.

Ο Ερντογάν στηρίζοντας τον Τατάρ που στηρίζει τη διχοτόμηση, στέλνει άλλο ένα μήνυμα αδιαλλαξίας προς την Λευκωσία, αλλά και ενισχύει το εθνικιστικό προφίλ του στο εσωτερικό του ακροατήριο ελπίζοντας να προσελκύσει περισσότερους ακροδεξιούς εθνικιστές στο μέρος του και να αποσπάσει την προσοχή της τουρκικής κοινωνίας από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

«Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια»

Την ανησυχία της ΕΕ για τις σημερινές ανακοινώσεις και εξελίξεις εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ λέγοντας ότι θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

«Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως τόνισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου. Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος».

Όπως σχολιάζει ο Νίκος Μελέτης, «εδώ φαίνεται πλέον ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων αλλά αντιθέτως τορπιλίζει διαρκώς το κλίμα.
Ενώ η αποχώρηση του YAVUZ το  Σάββατο  θεωρήθηκε  ως βήμα αποκλιμάκωσης και στην Κύπρο,ώστε να διευκολυνθεί  η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τις λεγόμενες προεδρικές  εκλογές  στα Κατεχόμενα όχι μόνο παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros αλλά ο Ερντογάν μαζί με τον εκλεκτό του στα Κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Επιλογή που δηλητηριάζει  το κλίμα καθώς υπονομεύει τις  προσπάθειες επανέναρξης της διαδικασίας  για το Κυπριακό , με μια κίνηση που κινείται σε διχοτομική λογική και παραβιάζει βάναυσα δυο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ανατρέπει τις μέχρι τώρα συζητήσεις  για το Κεφάλαιο του Εδαφικού».

«Η ανακοίνωση  της Άγκυρας είναι  προφανές ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την ίδια την ΕΕ που στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής κάνει ειδική μνεία στα δυο ψηφίσματά για  την Αμμόχωστο, αλλά προσθέτει νέα εμπόδια  και υπονομεύει  την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει ενόψει και της  επανέναρξης των διερευνητικών επαφών».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Μανιάνα Καλογεράκη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Παππάς, Νίκος Μελέτης,

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μητσοτάκης: Η Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα στο: www.ert.gr