Συγκέντρωση καλλιτεχνών στα Προπύλαια: Ζητούν μέτρα στήριξης


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, 12:16

Φωτογραφίες – Video: Νίκος Χριστοφάκης, Αναστασία Χαραμή

Κινητοποίηση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών πραγματοποιείται από τις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» να είναι κλειστός από τις 11:00 το πρωί. Η Πανεπιστημίου είναι κλειστή, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πιθανόν προς τη Βουλή.

Στο κάλεσμά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) σημειώνει ότι «είναι αδιανόητο και υποτιμητικό να εξαναγκάζονται κάθε μήνα να πιέζουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να πράξει ως οφείλει».

 

Καταγράφοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι του Πολιτισμού, η ΠΟΘΑ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Είναι αδιανόητο και υποτιμητικό οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να πράξουν ως οφείλουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν τον χώρο μας, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι παραμένει κλειστός με δική τους απόφαση. Να τους υποδεικνύουμε τη δουλειά τους και να πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Να περιγράφουμε την κατάσταση, να οργανώνουμε δίκτυα και δομές αλληλεγγύης, για να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της πολιτικής τους».

 

Επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο «επιβιώνουν μόνο με το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβάλλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Όλα τα υγειονομικά δεδομένα δείχνουν πως η αναστολή δραστηριοτήτων θα υφίσταται το πιθανότερο μέχρι και την άνοιξη».

 

«Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη των ανθρώπων του Πολιτισμού» αναφέρει επίσης.

 

 Οι καλλιτέχνες διεκδικούν μεταξύ άλλων τα εξής:

● Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο τους.

● Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα, σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων).

● Αναδρομική καταβολή του επιδόματος για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στους εγγεγραμμένους στο μητρώο και για όσους η επιδότηση ανεργίας λήγει, χωρίς πλήρη κάλυψη, μέσα στη διάρκεια ενός μήνα.

● Διαγραφή χρεών προς Eφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.

● Διασφάλιση δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.

● Δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος, με περιγραφή του επαγγέλματος στις ειδικότητες που δεν υπάρχουν.

Περισσότερα στο: www.zougla.gr