Σύνταγμα: Ενα κερί για τα θύματα της Χρυσής Αυγής -Εκδήλωση μνήμης λίγες ώρες πριν από τη δικαστική απόφαση | ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη το βράδυ, η «Αλληλεγγύη για Όλους» και η κίνηση καλλιτεχνών «Art Attack» διοργάνωσαν στο Σύνταγμα μια εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά όχι μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτογραφίες του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, της Ελένης Τοπαλούδη, του Ζακ Κωστόπουλου, του Τζορτζ Φλόιντ τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος με κεριά μνήμης.

Με τον στίχο του Μπρεχτ «Λανθασμένο μου φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν…» άνοιξε την εκδήλωση ο ηθοποιός Βαγγέλης Βαροτσάκης, αναφερόμενος στα στερεότυπα που έβαλαν στο στόχαστρο τους δολοφονημένους.

«Δεν είναι μόνο ένα κερί, είναι μια λέξη, μια πράξη»

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, η Ελένη Καρασαββίδου, ευχαριστώντας τους πολίτες που στάθηκαν με ένα κερί στο Σύνταγμα «ενάντια στην οργανωμένη ακροδεξιά βία», εξήγησε τον συμβολισμό της κίνησης. «Δεν είναι μόνο ένα κερί, είναι μια λέξη, μια πράξη, ένα “σταμάτα”, ένα “ξεκίνα”, ένα όνειρο που θα υπηρετήσει ο κάθε πολίτης, όταν καλεστεί από τις περιστάσεις ενάντια στον φασισμό».

Ενα κερί στο Σύνταγμα για τα θύματα της Χρυσής Αυγής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Από την Τσαγκαράδα, η Τάνια Τσανακλίδου συνδέθηκε διαδικτυακά με την εκδήλωση και απήγγειλε ένα απόσπασμα από κείμενο του Μανόλη Αναγνωστάκη. «Εύχομαι η αλήθεια και το φως να λούσουν την αυριανή μέρα που είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα στη Μεταπολίτευση. Είναι μια ιστορική μέρα. Είμαι μακριά, αλλά η καρδιά μου είναι πάντα εκεί», είπε η κ. Τσανακλίδου, απευθυνόμενη στους περίπου 100 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί.

Ενα κερί στο Σύνταγμα τα θύματα της Χρυσής Αυγή
Ενα κερί στο Σύνταγμα για τα θύματα της Χρυσής Αυγής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Συμμετοχή καλλιτεχνών από το Παρίσι

Καλλιτέχνες συνδέθηκαν από το Παρίσι, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Από τις ΗΠΑ, ο Νίκος Μαρκόπουλος διάβασε ποίηση της Μάγια Αγγέλου ως φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ.

Ενα κερί στο Σύνταγμα τα θύματα της Χρυσής Αυγή
Ενα κερί στο Σύνταγμα για τα θύματα της Χρυσής Αυγής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Με την άδεια της Μάγδας Φύσσα, η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του γιου της, Παύλου. «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη. […] Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε», έκλεισε τη βραδιά ο ηθοποιός Βαγγέλης Βαροτσάκης, ξανά με ποίηση του Μπρεχτ, υπενθυμίζοντας το ραντεβού για τη συγκέντρωση στο Εφετείο.Περισσότερα στο: www.iefimerida.gr