25 Σεπτεμβρίου : Η εορτή της Οσίας Ευφροσύνης

Οσία της χριστιανικής εκκλησίας, η Ευφροσύνη έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του Θεοδοσίου του Μικρού.

Η μνήμη της οσίας τιμάται στις 25 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ευφροσύνη.

Η Ευφροσύνη γεννήθηκε το 413 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν μοναχοκόρη του ευπορότατου τοπικού αξιωματούχου Παφνουτίου, ο οποίος διακρινόταν μαζί με τη σύζυγό του  για τη θερμή πίστη του προς το Θεό.

Σε ηλικία δώδεκα ετών η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα, και ο πατέρας της αφοσιώθηκε με ακόμα μεγαλύτερη στοργή στην επιμέλεια της κόρης του.

Όταν η Ευφροσύνη έφθασε στο 18ο έτος της ηλικίας της, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με έναν νέο υψηλής κοινωνικής τάξης.

Όμως, την ψυχή της Ευφροσύνης είχε καταλάβει ο θείος έρωτας.

Ο γάμος και οι κοσμικότητες θα την εμπόδιζαν στο να αφιερωθεί συστηματικά στην ελεημοσύνη και στην υπηρεσία τού πλησίον.

Για να αποφύγει λοιπόν το γάμο που ήθελε να της επιβάλει ο πατέρας της, εντάχθηκε σε κοινόβιο ανδρικό μοναστήρι μεταμφιεσμένη σε άνδρα, αφού πρώτα διαμοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και έφυγε κρυφά από το σπίτι.

Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος, και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα προσέφερε σε όλους.

Η Ευφροσύνη έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια.

Συχνά την επισκεπτόταν ο πατέρας της, για να της ζητήσει συμβουλές, μη γνωρίζοντας ότι είναι η κόρη του.

Λίγο πριν από το θάνατό της, το 470, αποκαλύφθηκε ενώπιόν του, και εκείνος αποφάσισε να εγκατασταθεί στο κελί της ως μοναχός για το υπόλοιπο του βίου του.

Αποτμήματα του ιερού λειψάνου της Οσίας Ευφροσύνης βρίσκονται στη Μονή Κύκκου της Κύπρου και στο παρεκκλήσι της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος στη Μάνδρα Αττικής.

(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr, saint.gr)Περισσότερα στο: www.in.gr